Råd & Tips

Om du har problem med din lägenhet finner du här några råd och tips om du vill försöka lösa problemet själv. Om problemet kvarstår eller om du vill ha hjälp, tveka inte att höra av dig och anmäl problemet via telefon till fastighetsförvaltaren under jourtid.


Trasiga lampor & lysrör
Du byter själv lampor, lysrör och glimtändare i din lägenhet. Är du osäker kan du alltid anlita en behörig elektriker som hjälper dig eller kontakta oss på vår serviceanmälan. Tänk på att du själv betalar för den åtgärden.


Trasiga elsäkringar
Så här går du tillväga:
Öppna ditt säkringsskåp och leta upp den eller de säkringar som har gått sönder. Börja med att kontrollera på säkringsschemat (du finner det i, eller i närheten av säkringsskåpet) för att hitta den säkring som stämmer överrens med det område/rum där strömmen har försvunnit. Vissa vitvaror (kyl/frys, tvättmaskin, spis och diskmaskin etc) kräver fler än en säkring för att fungera. För att i detta fall kunna avgöra vilken eller vilka säkringar som är trasiga, kan man titta på säkringens baksida (den som är synlig utåt). Om metallplattan har fallit bort så vet du att säkringen är trasig. Ibland kan dock säkringarna vara trasiga även om inte den lilla plattan har fallit av.


Så här byter du en propp
Så här går du tillväga:
Slå av huvudströmbrytaren (när du gör detta slås all ström av i din bostad). Skruva loss säkringshylsan och säkringen till den eller de säkringar som är trasiga. Beroende på strömkällan (kyl, spis etc) har säkringarna en viss strömstyrka i ampere (skrivs A). Genom att återigen kolla på säkringsschemat får du reda på vilken strömstyrka i ampere som skall användas för strömkällan. Du kan också kontrollera strömstyrkan på den trasiga säkringen. Byt ut den trasiga säkringen till en ny med rätt strömstyrka i ampere. Använd ALLTID säkringshylsan tillsammans med säkringen när du sätter tillbaka den nya säkringen. Om detta inte fungerar, gör en serviceanmälan.


Badrums tips
Stopp i avloppet kan leda till översvämning och fuktskador. Om du får stopp i avloppet, kan du först försöka med att lossa avfallet eller "proppen" som sitter i vägen. Här nedan får du några råd och tips.

 

Kom ihåg att Du inte skall använda kemiska medel som till exempel propplösare eller kaustiksoda. Kaustiksoda är mycket skadligt för miljön och innebär dessutom en hälsorisk. Om kaustiksoda ligger kvar i vattenlåset riskerar den som ska rensa rören att få det på händerna eller i ögonen, vilket kan ge svåra skador. Sodan förstör även avloppsrören genom att bilda en hinna i rören som gör att de blir ännu trängre.


Stopp i toalett
Om inte WC-skålen redan är full med vatten, pröva att hälla en hink vatten från så hög höjd du kan ner i skålen. Försök att lossa "proppen" med en vaskrensare.eller pröva med en avloppspump eller ett rensband, om du har sådan utrustning. Om detta inte fungerar, gör en serviceanmälan.

 

Kom ihåg att du inte skall kasta bindor, blöjor, tops, bomull eller likande i toaletten. De kan svälla upp och orsaka stopp i avloppet. Undvik även att kasta kattsand i toaletten. Sanden slipar bort glasyren och kan förorsaka stopp. Kasta inte cigarettfimpar eller ämnen/ vätskor som är miljöfarliga som våra reningsverk inte kan ta hand om.


Stopp i handfat & diskbänk
Töm ut vattnet som står i vasken med en skopa. Spola riktigt hett vatten direkt ner i avloppet och använd en vaskrensare. För att rensa vattenlåset, sätt en hink under vattenlåset. Öppna låset och rensa eventuellt med ett rensband. Om detta inte fungerar, gör en serviceanmälan.


Stopp i golvbrunnen
Lyft av silen och ta bort hår och annat som samlats i brunnen. Rensa avloppet med ett rensband. Sätt tillbaka silen. Om detta inte fungerar, gör en serviceanmälan.